abstractie representeren

Het komt bij opstellingen regelmatig voor dat je geen persoon representeert, maar een abstract begrip. Dat kanĀ  bij voorbeeld “geluk” zijn, of “tijd”, of “een last”. Onlangs mocht ik in een opstelling die Selma begeleidde “een blokkade” representeren. Ik stond meteen tussen de vraagsteller en het verlangen, daarmee letterlijk voorkomend dat de vraagsteller contact met het verlangen zou maken. Naar de vraagsteller voelde ik me groot en overweldigend sterk, maar toen ik voorzichtig naar het verlangen keek voelde ik me kleiner worden en veranderde ik van groot en overweldigend sterk naar klein en overweldigend verdrietig. Daarop volgde een proces waarin de vraagsteller langzaamaan contact kon maken met haar verdriet, tot het niet meer overweldigend was, maar er ook een mooie onderlaag van doorgegeven liefde vanuit de voorouders tevoorschijn kwam. De vraagsteller kon daarop mooi contact maken met haar verlangen en de opstelling eindigde met een prachtige stilte.

Het hoeft dus lang niet altijd zo te zijn dat uit een opstelling heel precies duidelijk wordt wat zo’n abstractie voorstelt. Het kan genoeg zijn om het bijbehorende gevoel naar boven te halen.

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in binding, Ruppert. Bookmark de permalink.

6 reacties op abstractie representeren

  1. eogxonhns cuozq cmlvcpb cmhq fymhoynkbmpmykw

  2. 589134 27283Cheers for this exceptional. I was wondering whether you were preparing of publishing similar posts to this. .Maintain up the superb articles! 419264

  3. 559699 781413I discovered your blog web site on google and appearance a couple of of your early posts. Keep up the superb operate. I simply extra the RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to reading a lot more on your part later on!? 667746

  4. 450869 840345hello admin, your site page?s pattern is simple and clean and i like it. Your articles are wonderful. Remember to maintain up the great work. Greets.. 868930

  5. this website schreef:

    742397 914872 Nice post. I learn something a lot more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content material on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your internet blog. Thanks for sharing. 399045

  6. 508956 251967An attention-grabbing dialogue is worth comment. I believe that it?s very best to write extra on this topic, it won?t be a taboo topic nevertheless usually individuals are not sufficient to speak on such topics. Towards the next. Cheers 271170

Reacties zijn gesloten.