Doel, pad of toeval?

We doen zo nu en dan wat andere opstellingen dan “gewoon” met een vraagsteller of verlangen. Eén vorm die eenvoudig maar interessant is,, het onderzoek van wat jou beweegt. Ben je doelgericht en bepaalt dat je handelen? Of volg je wat je toevallig tegenkomt? Of behoor je tot de mensen die een helder gevoel hebben van het pad dat ze in hun leven volgen?

In deze opstelling vraag je representanten voor de drie elementen. Deze staan in principe op een vaste plek in de ruimte, maar mogen later ook bewegen. Door van de éne naar de ander te lopen kun je ervaren wat voor jou belangrijk is. Het zal je misschien verbazen dat dat niet is wat je dacht!

Als de elementen gaan bewegen komt er een nieuwe dynamiek in het geheel. Zo maakten we mee dat het pad en het doelgerichte in eerste instantie tegenover elkaar stonden, dus elk een andere kant op keken. Nadat de vraagsteller opnieuw contact met de elementen maakte en deze ook onderling uitwisselden ontstond er een nieuwe beweging. Het pad en het doelgerichte keken nu dezelfde kant op en versterkten elkaar op deze manier.

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in structuuropstellingen. Bookmark de permalink.