Wetend veld

Mensen die voor het eerst een opstelling meemaken zijn vaak verbaasd over wat zij bij de representanten zien of zelf als representant ervaren:

listimage_breedJe kijkt precies als mijn moeder.
listimage_breedZo zou mijn vader dat exact zeggen.
listimage_breedHet klopt dat je je klein voelt, mijn broer heeft een groeistoornis.
listimage_breedIn je houdingĀ  herken ik mijn grootvader.

Hoe is het mogelijk dat representanten dingen weten, gedragingen vertonen, dingen zeggen, waarvan zij eigenlijk geen weet kunnen hebben? Hoe kan het dat iedereen, ook de grootste scepticus, deze dingen “voelt”?

Er zijn veel pogingen gedaan om dit fenomeen te benoemen of te beschrijven. Hellinger noemt het “de stilte in het midden”. Hiermee wordt de innerlijke houding van de opsteller bedoeld die nodig is om toegang te krijgen tot de informatie in de opstelling. Hier wordt dus meer een methode beschreven dan dat er een verklaring komt. Deze houding wordt wel vergeleken met de gemoedstoestand die optreedt bij meditaties, Reiki behandelingen en dergelijke.

Een meer wetenschappelijker benadering wordt gegeven door Rupert Sheldrake, die het heeft over Morfologische velden.

Tot nu toe is er dus geen sluitende wetenschappelijke verklaring gevonden voor deze verschijnselen. Het enige dat we weten is dat er blijkbaar kennis beschikbaar komt als met de juiste grondhouding een opstelling wordt gedaan.

Wat voor ons telt is niet zozeer de onderbouwing maar de werking. Aangezien zonder toegang totĀ  het wetende veld geen opstelling mogelijk is hebben wij dit gekozen als naam voor onze praktijk.